Počas tehotenstva je potrebné prijímať zdravú, vyváženú stravu, aby sa vaše dieťatko správne vyvíjalo a aby ste boli schopná pokryť zvýšenú potrebu živín vo vašom tele. Koľko je však normálne?
Nie je pravda, že potrebujete jesť za dvoch. Priemerná tehotná žena potrebuje asi o 300 zdravých kalórií viac ako pred tehotenstvom.
Zdravý hmotnostný prírastok sa pohybuje v rozmedzí 8-16 kg. Vaše telo sa mení a v súvise s ním aj hmotnosť niektorých jeho častí.
- dieťa: 2-3,5 kg
- placenta: 0,5 kg
- plodová voda: 0,4 – 0,6kg
- maternica sa zväčší na hmotnosť približne 0,5 – 1,4 kg
- prsia: 0,5 – 1,4 kg
- krvný objem sa zvyšuje a tým aj jeho hmotnoˇ: 1,0 – 1,8 kg
- zvýšené zásoby tuku: 1,0 – 3,6 kg
Približný hmotnostný prírastok počas tehotenstva by mal byť ideálne nasledovný:
V prvom trimestri nemusíte nabrať veľkú hmotnosť, len približne do 2 kg.
V druhom a treťom trimestri je stabilný prírastok hmotnosti dôležitý pre rast a vývoj dieťaťa, ktorý môže byť približne 1 kg za mesiac.
Ak budete dodržiavať tieto limity, predídete mnohým komplikáciam počas gravidity a pôrodu. Patria medzi ne napríklad vysoký tlak krvi, gestačný diabetes, nadmerná únava, bolesti chrbta, komplikácie pri pôrode v súvislosti so zvýšenou hmotnosťou plodu, znížená sekrécia mlieka ako následok nadmerného ukladania tukových tkanív okolo mliečnych žliaz. Ďaľším dôvodom je aj sťažený popôrodný návrat k pôvodnej hmotnosti.
V tehotenstve sa neodporúča držať diétu, ale je potrebná vyvážená a zdravá strana, s dostatkom cukrov, tukov, bielkovín, vitamínov, minerálov, vlákniny a pod.
Odporúča sa:
- jesť malé, ale časté jedlá počas dňa: raňajky, desiata, obed, olovrant a večera
- je potrebné zvýšiť príjem tekutín, najmä čistej vody
- zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, nielen ako zdroj vitamínov, ale aj vlákniny, čo je prospešné ak trpíte zápchou
- v čo najväčšej miere obmedziť príjem mastných, vyprážaných jedál a sladkostí
- nejesť fast-food jedlá-sú to vysokokalorické potraviny bez nutričnej hodnoty
- prijímať kvalitné bielkoviny, napríklad mäso, vajcia, mliečne výrobky a strukoviny
- zvýšte príjem vápnika, napráklad mak, orechy, mlieko a pod
- jedzte pravidelne – v žiadnom prípade nehladujte.