Tehotenstvo

Deficit vitamínu D počas tehotenstva môže ovplyvniť dieťa v neskoršom veku

Ako doplniť vitamín D

Ako budúca mamička, ste sa možno nezamýšľali nad tým, či máte dostatok alebo nedostatok vitamínu D. Váš lekár vám síce odporučil užívanie vitamínov počas tehotenstva alebo možno neprízvukoval, ako je dôležité, aby ste mali dostatočný prísun vitamínu D.

Čo  vlastne vitamín D je a odkiaľ ho získavame?

Na začiatku si treba ujasniť, že existujú rôzne cesty tzv. suplementácie, teda doplňovania vitamínu D.

Hlavnou úlohu, je udržiavať hladinu vápnika a fosforu v krvi. Vitamín D napomáha absorbovať vápnik, ktorý formuje a udržiava silu vašich kostí a prospieva správnemu rastu kostí vášho bábätka.
Vitamín D ochraňuje telo proti osteoporóze, vysokému krvnému tlaku, nádorom a iným ochoreniam.

Nachádza sa v potrave, prijímame ho pomocou slnečného žiarenia a tiež aj rastliny tvoria istú časť vitamínu D. Avšak pre ľudský organizmus sú podstatné a dôležité iba 2 typy vitamínu a to D2 a D3.

Vitamín D2 je tvorený rastlinami a D3 sa tvorí v koži a to za pomoci slnečného žiarenia.

V akých potravinách nájdem dostatočnú suplementáciu vitamínu D?

Rôzne druhy rýb ako je losos, sardinky, tuniak a iné. Pri morských rybách treba dať pozor na to, ako často ich konzumujete pre vysoký obsah ortute. Raz týždenne vám takýto druh rýb neškodí a ani neohrozí vaše bábätko.
Tofu obsahuje približne 20%  vitamínu D. Z tejto suroviny je možné vytvoriť mnoho jedál a tak si spestriť svoj jedálniček počas tehotenstva 🙂

V neposlednej priečke sú potraviny ako jogurt, maslo, mlieko, bravčové mäso, vajíčka, mandľové mlieko.

Akú veľkú úlohu zohráva vitamín D v tehotenstve ?

Všeobecnou odpoveďou je odpoveď „VEĽKÚ“!
Podľa najnovších štúdií, nedostatok vitamínu D môže u dieťaťa spôsobiť sklerózu multiplex v dospelom veku. Dokázalo sa, že u detí, ktorých matky trpeli nedostatkom vitamínu počas tehotenstva, sa v 90% toto ochorenie vyvinulo v neskoršom veku.

Počas zimného obdobia sa odporúča suplementovať vitamín D v tabletách, nakoľko žijeme v krajine so zmiešanými ročnými obdobiami. Preto sa odporúča stráviť na slnku aspoň 5-10 minút denne, čo je dostatočný čas na tvorbu toľko vitamínu, koľko telo potrebuje.

Pri suplementácií tabletami je odporúčaná denná dávka pre tehotné a dojčiace ženy 4000 IU. Čo zodpovedá približne 4- 5 tabletám denne s obsahom 800 IU.

Aké možnosti doplnkov výživy vitamínu D sú na Slovenskom trhu ?

Možnosti suplementácie vitamínu D sú dostupné v rôznych formách ako žuvacie tablety, cmúľacie tablety s príchuťou, tabletky alebo vo forme kvapiek. Rovnako aj čistý vitamín D alebo v kombinácií s vitamínom A, magnesiom, vitamínom C. Najvhodnejšou variantou je čistý vitamín D.

Ponúkam vám prehľad niektorých druhou tabliet vitamínu D a ich odporúčanú sumu

  • Vitabalans max D 3 – sú žuvacie tablety s príchuťou. Odporúčaná denná dávka je 1 – 2 žuvacie tablety denne. Tento produkt sa pohybuje v cene od 6 – 8€ a je možné si ho zaobstarať v internetovej lekárni www.mojalekaren.sk
  • Jamieson Vitamín D3 – cmuľacie tablety s príchuťou čokolády, pomaranču, malín. Vzhľadom k obsahu vitamínu D v jednej tablete, sa odporúča tento produkt užívať 3- 4 tablety denne počas tehotenstva. Cena je približne 7 – 10€
  • Jamieson vitamín D 3 90,180 alebo 240 tabliet – klasické tabletky, ktoré sa zapíjajú vodou. Odporúčaná denná dávka je 1-2 tablety denne. Cena je v závisloti od toho, kde tablety kupujete. Odporúčaná cena je od 3,93 – 10€
  • Výživové doplnky od značky Jamienson si môžete zakúpiť na www.jamieson.sk alebo v ktorejkoľvek lekárni.
  • Biomin D3 Forte – odporúčané dávkovanie je 4-5 tabliet denne tehotným a dojčiacim ženám. viacmenej dostupný v internetových lekárňach alebo priamo na web stránke : www.bio-min.sk.

Ceny všetkých výživových doplnkov sa pohybujú rôzne a to v závisloti od toho či to kupujete v lekárni, internetovej lekárni alebo na E- shop stránke výrobcu.

Na trhu sú možnosti suplementácie vitamínu D, ale podstatné je aj to, aby váš lekár pravidelne kontroloval hladinu vitamínu D v tehotenstve. Na základe výsledku, by vám mal lekár odporučiť komplexnú suplementáciu vitamínu buď v tabletách alebo, ak je hodnota hraničná, zvýšiť príjem v potrave.

ZDIELAŤ
PODOBNÉ ČLÁNKY
Rady pre bezpečné cestovanie v tehotenstve
Príprava na pôrod: dojčenie
Príprava na pôrod #7: Dojčenie
Predvolený cover blogu GraviFit
10 mýtov o tehotenstve
2 komentáre
  • Zuzana
    20. decembra 2016 na 13:02

    Dobrý deň,

    chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o informáciu, som v 6.týždni tehotenstva. Dnes som si zakúpila výživový doplnok pre tehotné ženy, ktorého súčasťou je vitamín D3 (jedna tableta obsahuje 20 µg.
    Je to podľa vás dostačujúce množstvo? vo Vašom článku sa píše aj o vitamíne D2 – je potrebné dopĺňať ich súčasne alebo stačí len vo forme D3?

    ďakujem vopred za Vašu odpoveď
    Zuzana

    • Veronika Králová
      20. decembra 2016 na 17:34

      Dobrý deň Zuzana,

      vitamín D by ste mali užívať najmä na odporúčanie lekára a to podľa výsledku hladiny vitamínu D v krvi, ktorý by vám mal na začiatku tehotenstva odobrať váš gynekológ.
      Na základe toho by vám mal odporučiť koľko IU potrebujete, prípadne aký vitamín by bol pre vás vhodnejší. Výživové doplnky, ktorým doplnok je aj vitamín D nie sú vždy postačujúce. Ale ako som už spomínala, je to individuálne u každej budúcej mamičky na základe testu z krvi.
      V tehotenstve sa odporúča užívať vitamín D3, ktorý je vyšší level vitamínu.
      V prípade, že máte ďalšie otázky, neváhajte nás kontaktovať cez e – mail.

PRIDAJTE KOMENTÁR

*