Tehotenstvo

Čo by ste mali vedieť o masáži pre tehotné

VLOG tehotenská masáž

Tehotenská masáž predstavuje individuálnu starostlivosť pre všetky budúce mamičky od 12. týždňa, čiže 3. mesiaca tehotenstva až do doby pôrodu. I po ňom. Tehotenská masáž sa môže vykonávať ako 30-minútová masáž chrbta a šije. Celotelová masáž zahrňuje masáž chrbta, rúk a nôh aj masáž chrbta a šije, štandardne trvá 60 minút.

V rámci celotelovej masáže sa môže zakomponovať aj masáž bruška. Podporí tráveniea motilitu – teda pohyb čriev a dodá bábätku troška uvoľnenia.

Treba podotknúť, že nie každej budúcej mamičke, je príjemný cudzí dotyk na brušku a tak je nutné rešpektovať jej potreby, pocity. Aby sa mohla žena dostatočne uvoľniť, masáž by sa mala vykonávať v polohe ležmo na boku na masérskej posteli. Nemala by obsahovať žiadne otvory na bruško.

Kedy nemôžem absolvovať tehotenskú masáž

  • pri vysokom krvnom tlaku
  • pri cukrovke
  • pri krvácaní
  • nevoľnostiach
  • ak vám to váš gynekológ nedoporučuje

Akékoľvek zmeny, napr. výskyt kŕčových žíl, modrín alebo iných zmien na tele, treba vopred hlásiť masérke/masérovi.

Benefity tehotenskej masáže

  • znižuje úzkostné stavy
  • upravuje problémy so spánkom
  • reguluje hormóny – masáž pozitívne vplýva na stresové hormóny noradrenalín a crtizol, ktoré sú stresové hormóny, tým, že ich znižuje a naopak dopomáha k zvyšovaniu serotonínu a dokpamínu, ktorých nízka hladina je jednou z príčin depresie
  • redukuje opuchy
  • znižuje svalové napätie
  • lepšie okysličenie mäkkých tkanív a svalov

Aké oleje sa využívajú pri tehotenskej masáži?

V prípade, že nemáte problémy s arómami olejov, je na vašom zvážení, akú vôňu oleja preferujete.

Samozrejme, sú oleje ako napríklad škorica, chilli, gáfrovník, cedér, tymián, harmanček, rozmarín, borievka, šalvia, ktoré by sa počas tehotenstva nemali používať. Tieto oleje môžu spôsobiť prekrvenie pokožky, čo nie je počas tehotenstva vhodné.

Naopak tzv. éterické oleje ako je levandula, vanilka, kokos, jasmín, jablko, ruža alebo citrusové ako pomaranč, citrón sú bezpečné na masáž počas celého tehotenstva. Každý z týchto olejov má istý účinok, či už na myseľ alebo na telo.

Levandula má upokojujúce a liečivé účinky na pokožku a je veľmi preferovaná. Má blahodárne účinky na myseľ, stres a depresie. Dokáže navodiť stav relaxácie a  aj tie mamičky, ktoré majú problém so spánkom sa pri masáži uvoľnia do takej miery, že niekedy zaspia „priamo na stole“.


Ak premýšľate nad masážou v tehotenstve, ale cítite istým spôsobom obavu, či masáž môžete absolvovať, neváhajte a zverte sa do našich rúk :)Viac info získate na: https://www.gravifit.sk/individualne-sluzby/tehotenska-masaz.

Teším sa na vás!

ZDIELAŤ
PODOBNÉ ČLÁNKY
Kedy mať dieťa
Kedy mať dieťa
Prínosy dojčenia pre vás a vaše dieťatko
Predpôrodná príprava
10 dôvodov na absolvovanie prípravy na pôrod

PRIDAJTE KOMENTÁR

*